Ispis

2018 12 18 naslovna petrovce
Studenti sudjelovali na duhovnoj obnovi u Petrovču - Slovenija

 

U dominikanskom samostanu Petrovče (Slovenija), od 14. do 16. prosinca, održana je adventska duhovna obnova za dominikanske bogoslove. Voditeljica ovogodišnjih duhovnih vježbi bila je sestra dominikanka dr. Ana Begić, dobro poznata i omiljena među studentima kao profesorica moralne teologije.

Bogoslovi u pratnji s. Ane i učitelja studenata fr. Domagoja Augustina Polanščaka, u petak 14. studenog u jutarnjim satima, vlakom, uputili su se prema Celju gdje ih je dočekao fr. Vanči Arzenšek, župnik u Petrovčama. Stigavši u ondje, smjestili su se, okrijepili i odmorili, a nakon toga zazivom Duha Svetoga i kratkim nagovorom započeli duhovnu obnovu.

Glavna tema duhovnih vježbi bila je papinski dokument Za novo vino - nove mješine u kojemu se priča o izazovima života u redovničkim zajednicama. Sestra Ana isticala je da papa Franjo u dokumentu piše iz svojega iskustva, budući je on prije svega bio redovnik. Govorila je kako se treba čuvati klanova u zajednicama, kako na prvom mjestu trebaju stajati Krist i sv. Dominik, i kako je važno stalno moliti jedni za druge. Ogovaranje je slikovito poistovjetila sa rakom zbog težine same bolesti te lakoće metastaziranja u ostatak organizma.

Na večernjoj misi u kapelici sv. Dominika pridružio im se i umirovljeni celjski biskup mons. Stanislav Lipovšek, u čijem su društvu uživali i za večerom. Mons. Stanislav izrekao je bogoslovima mnoge riječi ohrabrenja, a najdraže mu je bilo slušati ih kako pjevaju marijanske i dalmatinske pjesme.

U subotu ujutro i rano popodne održani su duhovni nagovori na temu formacije u zajednicama i međuljudskim odnosima, kao na primjer između mlađih i starijih generacija. Mladi su naime danas više nego ikad otvoreni transcendentnom, no također zatvoreni odgovornosti i ozbiljnosti života. S. Ana lijepo je istaknula važnost podrške zajednice i odgojitelja u osobnim planovima i inicijativama, te potrebu kontempliranja Krista kao Očeva misionara za apostolsko djelovanje.  Naposljetku je stavila naglasak na opasnost fenomena intenzivne klerikalizacije posvećenog života zbog koje se često pojedinci odvajaju od svojih zajednica.

Vrijeme između nagovora braća su koristila za zajedničko druženje, odmor i molitvu, a nakon večernje mise p. Vanči pred župnom je zajednicom predstavio knjigu koju je preveo, Zakaj hoditi v cerkev,, autora Timothya Redcliffa.

Treća nedjelja došašća, nedjelja radosti, započela je slavljem svete mise i nagovorom na temu molitve, koja je zapravo krepost bogoštovlja. Za iskrenu molitvu, kaže sestra, jako je dobro znati svađati se s Gospodinom. Za molitvu krunice, kaže s. Ana, potrebno je srce puno čežnje, krunica je naš trajni Veliča, ona je razmatranje ljepote Kristova lica... Bogoslovi su se obradovali kad im je sestra ispričala malo poznatu priču kako je bl. kardinalu Stepincu jedna sestra dominikanka darovala svoju krunicu na koju je molio sve do svoje smrti. Bogoslovi su primijetili prednost zdravog i prirodnog bratsko-sestrinskog odnosa u duhovnim vježbama te vrijednost osobnih svjedočanstava.

Nakon zajedničke molitve i večere župljani su bogoslove odbacili do Celja, gdje su prije povratka u Zagreb imali priliku proveseliti se razgledavajući advent u jezgri grada.

 

 

Fr. Mislav Peček

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s