joomla social media module

2018 karta svijeta sirski

 

U sklopu vlastitog istraživanja radim i na imenima starih gradova, naselja i naroda...

 

Živimo u vremenu interneta, društvenih mreža, brze razmjene podataka i informacija i sl. Zbog toga mi se čini zgodnim podijeliti nekoliko informacija o međunarodnim projektima koji spajaju novu tehnologiju i korištenje starih izvora koji su zapravo obilježili povijest.

 

Trenutno u sklopu vlastitog istraživanja radim i na imenima starih gradova, naselja i naroda u biblijskim prijevodima kako bi se njihove inačice na hebrejskom, sirskom, aramejskom, grčkom i arapskom međuplatformsko (online) uskladile i ubacile u postojeće mape.

 

Naime, nova istraživanja iz fonetike i pravopisa starih jezika doprinose boljem razumijevanju antičke topografije, upućuju na eventualne pogrješke postojećih zemljopisnih karata kao i na prilagodbe prijevoda koji su nerijetko namjerno mijenjali nazive biblijskih mjesta u 'lokalnije' kako bi ih prilagodile slušatelju (odn. čitaču) biblijskog ili nekog drugog teksta.

 

U ožujku ove godine sudjelovao sam na jednom susretu na sveučilištu u Amsterdamu (VU Amsterdam) koji je okupio programere, informatičare i stručnjake za stare civilizacije [više o tom događaju, mojim perom] Tamo smo razmijenili iskustva suradnje na različitim projektima koji se tiču sirskog jezika i srodnih disciplina.

 

Do danas je ostvareno nekoliko online projekata koji spajaju enciklopedijska znanja različitih disciplina te tako omogućuju istraživačima brži pristup podacima:

  1. a) u izradi je online rječnik sirskog jezika: Link 1
  2. b) platforma Thesaurus Antiquorum Lectionariorum Ecclesiae Synagogaeque koja povezuje nekoliko leksikona: Link 2
  3. c) LinkSys projekt (linking Syriac data): Link 3
  4. d) mape starog svijeta, primjerice Rimskog Carstva: Link 4
  5. e) Link 5
  6. f) Link 6

Daleko od toga da su ovi online linkovi dovoljan resurs za stručnjake [imaju oni svoje pro et contra], no svakako visokokvalitetno doprinose širem akademskom čitateljstvu. Uglavnom, daleko od toga da proučavanje starog svijeta, patrologije i ranokršćanske teologije miruje.

 

Srećko, OP

0
0
0
s2sdefault