joomla social media module

2018 10 08 t r naslovna

 

U Trogiru svečano proslavljen blagdan Gospe od Ružarija

 

 

Blagdan Gospe od Ružarija svečano je obilježen u Kažotićevu nacionalnom svetištu misnim slavljima, krunicom, litanijama te Molbenicom Kraljici svete krunice.

 

Nažalost, zbog vremenskih neprilika nije održana procesija Gospinim kipom ulicama grada, koja je bila predviđena povodom ovog blagdana.  

 

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je don Joško Blažević, župnik župe Sv. Josipa u Vinjanima Hercegovačkim.

U propovijedi je istaknuo kako je arkanđeo Gabrijel navijestivši Mariji Radosnu vijest navijestio nama spasenje. Stoga, iskazujmo hvalu onoj koja nam je donijela Boga i utkala nam ga u srce, rekao je.

 

Govoreći o povijesti molitve krunice, podsjetio je na činjenicu da je papa Ivan Pavao II dodao dosadašnjim otajstvima krunice još pet, koje zaokružuju postaje Kristova javnog života. Tada je papa rekao: „Evo vam život, evo vam poslanje, slava Očeva i otkupljenje Isusa Krista kroz lik njegove presvete Majke i kroz njegov život.“

 

Moleći krunicu uvijek molimo za vlastito sjedinjenje s Kristom po Mariji. Ponekad imam osjećaj kao da se onaj nečisti, zli, svim silama trudi da nas odvrati od molitve, od krunice. Zar se može u nekoj drugoj molitvi moliti i izmoliti radost kao kroz otajstva krunice, upitao je propovjednik i dodao kako se krunica najčešće molila u trenucima rata, u trenucima borbe za slobodu.

 

I sam ranjen u ratu don Joško se prisjetio trenutaka kada je vojnicima dijelio krunice rekavši im da ne posustaju u molitvi. Danas se nažalost ne moli krunica u obitelji, nema se vremena za krunicu, za obiteljsku molitvu.

 

Danas vlada rat između dobra i zla, između pravde i nepravde, između Boga i zloga, zar ćemo to dopustiti. Bog nam kaže:“ Evo ti Gospe, evo ti Majke i ona neka ti bude životna suputnica, pratiteljica i moliteljica. Ona jedva čeka da te dovede Isusu, pa što čekaš! , završio je nadahnutu homiliju don Joško Blažević.

 

Starješina samostana fr. Petar Galić, OP zahvalio je predslavitelju misnog slavlja, kolegama svećenicima, a na poseban način fr. Anti Kazotiju i Ivanu Turkalju koji su cvijećem uresili crkvu.

 

Zahvale je uputio i svima koji su sudjelovali u svečanosti te Zboru blaženog Augustina Kažotića koji je pjesmom uzveličao misno slavlje nakon kojeg je uslijedila molitva krunice i litanije te Molbenica Kraljici svete krunice.

 

 

Tekst i foto: Ivana Rinčić 

 

0
0
0
s2sdefault