joomla social media module

2018 10 07 kr naslovna

 

Svečano proslavljen patron samostana i župe Kraljice sv. krunice u Zagrebu

 

U dominikanskom svetištu Kraljice svete krunice u Zagrebu, 7. listopada svečano je proslavljena svetkovina zaštitnice župe i samostana. Uz brojni puk i koncelebraciju braće dominikanaca i drugih svećenika, euharistijsko slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

 

Prije početka sv. mise sve prisutne, a posebno predvoditelja euharistijskoga slavlja pozdravio je o. Mato Bošnjak, župnik. Biskup Križić propovijed je počeo podsjećajući vjernike na povijest molitve krunice ističući kako su vjernici prije XIII. stoljeća imali običaj da iz pobožnosti i čašćenja Djevice Marije, na njezine kipove - glavu stavljaju krune ili krunice od ruža.

 

Pobožnost koju je sveti Dominik primio od Blažene Djevice Marije, vjernici su nazvali krunica ili ružarij, podsjećajući da je blagdan službeno uveden u Crkvu poslije pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Lepanta 7. listopada 1571. kao i na činjenicu da je prije bitke Papa pozvao sve kršćane da se uteku zagovoru Djevice moleći krunicu...

 

Krunica je u obliku kružnog toka i počinje od križa te završava vraćajući se križu. To je zapravo tijek hoda našeg kršćanskog života koji počinje s križem (krštenje) i završava s križem.

 

Križ ostaje na našim grobovima kao znak uskrsnuća i pobjede nad smrću, rekao je mons. Križić. Posebno je naglasio važnost molitve svete krunice u svakodnevnom životu te podsjetio kako su gotovo sve pape promicale pobožnost krunice, a i sama se Blažena Djevica Marija u Lourdesu i Fatimi ukazala s krunicom u ruci.

 

Spomenuo je i vidjelicu Luciju koju je imao čast upoznati, a koja je posvjedočila kako je Djevica Marija rekla da nema tih situacija koje se ne bi mogle riješiti odnosno pobijediti molitvom krunice.

 

Na kraju propovijedi biskup je potaknuo vjernike na ustrajnost u molitvi rekavši neka se ne obeshrabre nego neka budu ustrajni i ako kada zaspu u molitvi neka ne brinu jer srce nastavlja moliti. Nakon svete pričesti izmoljena je tradicionalna molbenica Kraljici sv. krunice.

 

Fr. Mislav Pecek

 

 

 

0
0
0
s2sdefault