joomla social media module

2018 07 03 tomic naslovna

 

Prvi susret europskih provincijalnih Promotora pravde i mira

 

U gradu Lille u Francuskoj održan je između 27. i 30. lipnja prvi susret dominikanskih provincijalnih Promotora pravde i mira na razini Europe. Susret je organizirao fr. Xabier Gomez, Promotor pravde i mira za europsku regiju, a na sastanku je sudjelovao i Generalni promotor pravde i mira fr. Mike Deeb, koji je ujedno i stalni predstavnik dominikanskog reda pri organizaciji Ujedinjenih naroda.

 

Na susretu je uz promotore iz Italije, Francuske, Španjolske, Ukrajine, Engleske i Austrije sudjelovao i fr. Ivan Marija Tomić, Promotor pravde i mira Hrvatske dominikanske provincije.

 

Glavna tema prvog susreta bio je problem migracija iz afričkih i azijskih zemalja u Europu. Održano je nekoliko predavanja u kojima su braća iz pojedinih zemalja upoznala sudionike o poteškoćama i izazovima s kojima se u njihovim provincijama odnosno državama suočavaju s migrantskim valom i iznalaženjem raznih načina pomoći ugroženima. Također, promotori su posjetili i grad Calais gdje su se susreli s migranitima kao i aktivistima za ljudska prava koji o njima brinu.

 

Na kraju sastanka, promotori su dali zajedničku izjavu u kojoj upozoravaju na problem nedovoljne političke volje europskih država kako u rješavanju problema već pristiglih migranata, tako i u rješavanju problema koji vladaju u zemljama iz kojih ti migranti dolaze.

 

Uz to, budući da je riječ o prvom susretu promotora pravde i mira Europe, dogovarani su i daljnji međusobni koordinirani načini djelovanja i suradnje.

 

Sljedeći susret europskih Promotora pravde i mira bit će sredinom sljedeće godine u Beču.

 

0
0
0
s2sdefault