joomla social media module

2017 12 04 s kr k

 

Dominikanci pokrovitelji 9. "Književnog Kranjčića" u Križevcima

 

Hrvatska dominikanska provincija, kao tradicionalni pokrovitelj žanra monodrame na nacionalnom natječaju i Susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić", i ove je godine bila pokrovitelj na završnoj svečanosti Susreta u subotu 2. prosinca 2017. u Križevcima. Nagrade je u ime Provincije uručio kapelan župe Kraljice svete krunice u Zagrebu i urednik Dominikanske naklade "Istina" fr. Ivan Marija Tomić.

 

 Fra Ivan Marija Tomić

 

Prvonagrađenom je, prema prosudbi stručnog ocjenjivačkog suda u kojem su bili Vladimir Lončarević, Božidar Petrač i Drago Bosnar, proglašena monodrama "Tišina budnoga tišlera" autora Tomislava Šovagovića iz Zagreba, druga je nagrada dodijeljena Željku Bajzi iz Zagreba za monodramu "Blaženstvo vekivečno", a treća nagrada Nedjeljki Andrić-Novinc iz Slavonskog Broda za monodramu "Gora preobraženja – putovnica za Neb"“.

 

Župljanin dominikanske župe bl. Augustina Kažotića na Peščenici u Zagrebu, poznati publicist i književnik Zdravko Gavran osvojio je drugu nagradu u žanru eseja za rad "Duša i duh".

 

2017 12 04 z g

 

Njega su nagradili karmelićani. Nagradu za poeziju autorima izabranih radova uručili su franjevci kapucini, za putopis franjevci konventualci, a za kratku priču Glas Koncila, koji je i nakladnik zbornika najuspjelijih radova pristiglih na natječaj "Zvijezda jutarnja". 

 

Sama svečanost započela je u popodnevnim satima primanjem autora i sudionika u maloj dvorani Hrvatskoga doma. Okupljene je uime domaćina pozdravila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" dr. sc. Tanja Baran, a član stručnog ocjenjivačkog suda mr. sc. Božidar Petrač govorio je o vrsnoći radova prispjelih na natječaj koji je bio posvećen Blaženoj Djevici Mariji te predstavio zbornik izabranih radova "Zvijezda jutarnja". 

 

2017 12 04 ante

 

Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je, uz koncelebraciju nekoliko svećenika te uz pjevanje župnoga zbora, uz 99. obljetnicu rođenja Stjepana Kranjčića, predvodio franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik. 

 

2017 12 04 misa

 

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2017., stručni ocjenjivački sud sve je radove, bez znanja o identitetu autora, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javio 141 autor iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Italije, Njemačke i prvi put iz Australije, s ukupno 200 radova (113 pjesama, 52 kratke priče, 13 putopisa, 16 eseja i 6 monodrama). Od pristiglih radova, 27 je radova izabrano za objavu u zborniku, 9 je radova javno izvedeno, a 15 nagrađeno. Detaljnije na www.kranjcic.hr

 

0
0
0
s2sdefault