joomla social media module

2017 09 04 s t naslovna

 

Završio XX. Studijski tjedan za studente i istraživače na temu 'Znanost i religija'

 

U subotu 2. rujna je u Arbaniji (Sv. Križ) na otoku Čiovu kod Trogira završio XX. Studijski tjedan za studente i istraživače kao i braću dominikance iz Europe na temu 'Znanost i religija'.

 

Tjedan i konferencija okupili su četrdesetak sudionika teologa, filozofa, biokemičara, biologa i  fizičara iz Hrvatske, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Poljske, Irana, te Bosne i Hercegovine.

 

Oba događaja organizirana su u suradnji Hrvatske dominikanske provincije, Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku (Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu), Ian Ramsey centra za znanost i religiju (Sveučilište u Oxfordu), Faraday instituta za znanost i religiju (Sveučilište u Cambridgeu), Emmy Noether grupe (Ruhr sveučilište Bochum), Instituta za filozofiju (Sveučilište u Varšavi) te Humane Philosophy projekta. Uz desetak ostalih izlagača na tjednu i konferenciji, glavni predavači konferencije bili su Stephen Priest, filozof (Sveučilište u Oxfordu) i Keith Fox, biokemičar (ravnatelj Faraday instituta sveučilišta u Cambridgeu).

 

2017 09 04 s t 02

 

U sklopu jubilarnog dvadesetog tjedna održan je i orguljaški koncert maestra Alena Kopunovića Legetina u trogirskoj katedrali sv. Lovre na kojem su izvođene skladbe skladatelja zemalja sudionika Studijskog tjedna i konferencije. Nakon koncerta upriličena je i svečana konferencijska večera.

 

2017 09 04 s t 03

 

Susret na kojem se raspravljalo o međusobnom utjecaju i propitivanju dvaju povijesno najutjecajnijih područja na čovjeka, njegov napredak i odnose, bio je iznimno plodonosan za sudionike koji su naučili nešto novo, otvorili nove perspektive, pitanja i odgovore te doprinijeli razvijanju sveučilišnog (universitas) načina mišljenja. Raspravljalo se o egzegezi Biblije i Kur'ana u odnosu na ključna religijska i znanstvena pitanja, povijesti odnosa filozofije i teologije, evoluciji, genetici, odnosu napretka u medicini i etike, govora o duši i čudima u odnosu na zakone fizike, može li znanost zamijeniti religiju, odnosu  konfesionalnog i istraživačkog identiteta i sl.