joomla social media module

2017 08 27 prvi zavjeti

 

Završetak novicijata i polaganje prvih zavjeta šestorice dominikanaca

 

U samostanskoj crkvi Sv. Križa u Gružu, u subotu 26. kolovoza, tijekom večernje svete mise, na ruke provincijala Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije, fr. Slavka Sliškovića, braća Saša Stjepan Bukvić, Ivica Augustin Debelić, Karlo Luka Kvesić, Mladen Matej Protić, Josip Širić i Mario Ilija Udovičić položila su svoje prve redovničke zavjete na tri godine.

 

Nakon što su kandidati izrazili spremnost da polože zavjete, provincijal je u prigodnoj propovijedi pojasnio smisao i narav ovog čina. "Zavjeti su znak raspoloživosti za Boga. Oni nisu negativno odricanje nego pozitivno predanje u ljubavi."

 

O njima je progovorio u smislu izbora između svijeta i njegovih dobara te Boga i njegova Kraljevstva. Po njima se nasljeduje Isusa koji je osobno ostavio dom i zavičaj te izabrao malu grupu, pozvavši ih da učine isto i slijede ga kao učenici.

 

"Isus nije naložio svima da tako čine, ali od svakoga čovjeka očekuje temeljitu odluku o tome na što će vezati svoje srce – na Boga ili ovaj svijet!" Na primjeru misnih čitanja o Moapki Ruti te farizejima i pismoznancima na koje upozorava Isus, provincijal je progovorio o redovništvu kao darivanju iz kojega se rađa Riječ Božja, a prestaje farizejsko kalkuliranje i sebično zatvaranje u sebe, koje ne donosi plodove za život vječni.

 

Pri kraju propovijedi provincijal je istaknuo svoju radost što šestorica braće daruju godine svoga života Redu, ali i odgovornost za povjereni dar, kako bismo svi rasli u životu i omogućili rađanje Riječi Božje u ovome svijetu.

 

Na misi su koncelebrirala braća dominikanci i župnici dvojice od braće zavjetovanika, vlč. Ivica Berdik, župnik župe Botinec, i vlč. Josip Jelić, župnik i čuvar Svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju, a liturgijsko pjevanje animirao je zbor župe sv. Križa u Gružu, pod ravnanjem gospođe Marije Brčić.

 

Nakon misnog slavlja nastavljeno je zajedničko druženje s obiteljima i prijateljima zavjetovanika.

 

 

 

0
0
0
s2sdefault