joomla social media module

2017 08 05 kazotic trogir

 

Trograni budite ponosni na svog blaženika, bl. Augustina Kažotića!

 

U Kažotićevu nacionalnom svetištu, dominikanskom samostanu na trogirskoj rivi, u četvrtak je svečano obilježen blagdan prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.

 

Misno slavlje je predvodio starješina samostana fr. Petar Galić OP, uz koncelebraciju fr.Veselka Begića OP i don Dražena Balića te uz ministriranje  bogoslova fr. Ante Kazotija, fr. Ivana Babića i  fr. Rina Džanka.

 

Sveci i blaženici postavljeni su nam za uzor jer ruše vremenska ograničenja i donose nam svježinu Božje poruke. I svježina blaženog Augustina itetkako donosi poruku da se utječemo njegovu zagovoru upravo zbog onoga što je on činio u svoje vrijeme.

 

Borio se za istinu, razotkrivao laži, nepravde, vikao protiv zala. Opominjao je da se treba ostaviti puta laži, krivovjerja, nepravde, lopovluka, mržnje i razdora. Vikao je on onda i zamjerio se i samom kralju, ali nije se pokolebao u navještanju istine.

 

2017 08 04 02

 

Augustin Kažotić toliko je dugo blaženik, unatoč tome što neki izvori pokazuju da je bio proglašen i svetim. Čudno je to s nama Hrvatima, kao da se moramo uvijek nekome dokazivati iznova pa tako i kad su u pitanju blaženici i sveci, rekao je propovijednik i dodao kako nama uvijek neko drugi treba dati dozvolu da imamo Božje ljude, a imamo ih.

 

Rijetki gradovi poput Trogira mogu se pohvaliti da imaju blaženika koji je rođen i odrastao u svom gradu. Zar ne bi bilo lijepo da je on u Hrvatskoj suzaštitinik nadbiskupije, ali i gradova u kojima je boravio, upitao se fr. Petar Galić i dodao kako je u Luceri, u kojoj je biskupovao tek oko godinu dana proglašen zaštitnikom.

 

2017 08 05 03

 

Podsjetio je na činjenicu da je blaženi Augustin, kada ga je papa Benedikt XI imenovo za biskupa Zagrebačke biskupije, naišao na duhovno i kulturno rasulo te mnogo zaraze praznovjera i krivovjerja zbog neukosti naroda.

 

Neumorno se trudio da siromašni dobiju naobrazbu, oko duhovnih zvanja i obnove bogoslužja, a i biskupiju je podigao na visoku razinu. Nije se libio govoriti istinu i razotkrivati laž te je zbog toga progonjen i od vrhovništva i od vlasti. Tako mu i kralj nije dopustio da se vrati u svoju biskupiju te ga je papa imenovao biskupom Lucere, gdje su u kratkom vremenu vjernici prepoznali da imaju sveca.

 

Oslabljen od silnih napora i progonstava umire na današnji dan 1323. godine i već tada su se događala brojna čudesa i ozdravljenja.

Nije li to dovoljna potvrda koliko velikog čovjeka je dao grad Trogir, najvećega, u to sam siguran. Stoga, više se utječimo njegovom zagovoru i Bog će po blaženiku uslišat molitve,  kazao je propovjednik obraćajući se brojnim okupljenim Trogiranima koji trebaju biti ponosni što je blaženi Kažotić rođen i odrastao baš u Trogiru.

 

2017 08 05 04

 

Misu, kojoj je uz brojne vjernike i hodočasnike nazočila blaženikova obitelj,  pjesmom je uzveličala mlada splitska obitelj Branimira i Julije Vukorepa. 

 

201708 05 05

 

0
0
0
s2sdefault