joomla social media module

2017 06 16 0d v naslovna

 

Duhovne vježbe, Bol na Braču od 11. lipnja do 17. lipnja 2017. godine

 

Hrvatska dominikanska provincija je organizirala duhovne vježbe za svoje fratre i nekolicinu dijecezanskih svećenika koje su održane u Bolu na Braču. Voditelj duhovnih vježbi je časna majka sestara dominikanki Katarina Maglica.

 

Nakon molitve Duhu Svetom, organizator duhovnih vježbi brat Iko Mateljan je srdačno pozdravio sestru Katarinu izrazivši joj zahvanost što se spremno odazvala progovoriti iz svog bogatog duhovnog iskustva braći svećenicima. Ona je zahvalila na ukazanom povjerenju i istaknula da joj nije teško bilo prihvatiti taj poziv zato što braću doživljava zapravo kao vlastitu obitelj. U tom smislu je svjesna važnosti ovakvih susreta.

 

Kao uvod u ove duhovne vježbe rekla je kako ona zamišlja duhovne vježbe i koja očekivanja treba od njih imati. Kao prvo treba se uvijek iznova nadahnjivati na Božjoj Riječi koja se nikada ne prihvaća u grču. Gospodin je taj koji nam pokazuje put. Potrebno je iznova otkrivati taj put kako na njemu ne bi izrastao korov koji priječi bistar pogled.

 

Bog nas poziva da stanemo pred Njega i preuzima inicijativu. Očekuje se strpljivo čekanje. Bog trajno traži čovjeka. Bog traga za čovjekom. Kada razmatramo naš odnos prema materijalnim stvarima vidimo da smo u mnogočemu ovisni o raznim stvarima. Robovi smo raznih mišljenja i uvjerenja.

 

U neprestanom smo strahu za našu poziciju. Nerijetko ističemo koliko imamo posla i jedva da se tome smije nešto prigovoriti. No, ono što je bitno nije toliko u tome što i koliko radimo, nego u tome što jesmo. U duhovnim vježbama susrećemo se s Bogom neovisno o tome nalazimo li se u društvu, hodamo li, molimo ili nešto drugo radimo. Izvještaj u cijelosti se može pročitati ovdje.