joomla social media module

2017 03 19 rim naslovna

 

Susret za sve dominikanske provincijale izabrane u posljednjih godinu dana

 

U samostanu sv. Sabine u Rimu, sjedištu Generalne kurije dominikanskoga reda, od ponedjeljka 13. do petka 24. ožujka 2017. godine odražava se sastanak i radionica za sve dominikanske provincijale izabrane u posljednjih godinu dana.

 

Na ovogodišnjem susretu okupili su se provincijali Jesus Antonio Dias Sariego (Španjolska), Martin Ganeri (Engleska), Slavko Slišković (Hrvatska), Gregory Carrol (Irska), Anthony Walsh (Australija), Javier Pose (Argentina), Napoleon Sipalay (Filipini) i Naveen Saldanha (Indija) te viceprovincijali Benjamin Sombel Saar (Zapadna Afrika) i Yinmy Caballero Suares (Bolivija).

 

Osim međusobnog susreta cilj ove radionice je upoznavanje s funkcioniranjem središnjih ustanova Reda, trenutnim stanjem, planovima i izazovima svih grana dominikanske obitelji. Upriličeni su sastanci sa svim socijusima Učitelja reda i promicateljima, tajnicima, arhivistima i drugim službenicima Kurije.

 

Provincijali i viceprovincijali ujedno mogu riješiti pojedina pitanja koja se tiču njihova entiteta, dok su dva dana rezervirana za zajedničke i pojedinačne razgovore s Učiteljem reda Brunom Cadoreom.

 

Sudionici sastanka su u srijedu 15. ožujka sudjelovali na papinskoj audijenciji na Trgu sv. Petra, a u subotu 18. ožujka posjetili Montecassino, mjesto gdje je sveti Benedikt utemeljio svoju zajednicu i tim činom označio stvarni početak uređenog monaškog života na Zapadu.

 

Usput je upriličen posjet mjestu Rocassecca gdje je rođen sv. Toma Akvinski i opatiji Fossanova gdje je 1274. godine preminuo. Sva ova mjesta čuvaju živu uspomenu na Anđeoskog naučitelja i s ponosom ističu njegovo ime.

 

Završetak ove radionice je predviđen za petak 24. ožujka u podne, a za manje od mjesec dana, od 17. do 22. travnja, održat će se sastanak svih dominikanskih provincijala iz Europe u Krakovu.